Güncel Bilgiler

Kemanda Gam Çalışması

Gam Çalışması Nasıl Yapılır?

Uzun süredir keman çalıyorsunuz ya da keman öğrenmeye yeni başladınız. Gam çalışmasının önemini ve kemanda gam çalışmasının nasıl yapılacağını eğer merak ediyorsanız, bu yazımızda kemanda gam çalışması hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Gam çalışması tüm çalgı aletlerinde olduğu gibi keman üzerinde de çalma etkinliğinizi güçlendirir. Seslerin yani notaların tuşe üzerindeki yerlerini beynimize kolayca benimsetir. Müzik doğru ritim kalıplarıyla ve doğru seslerle yapılır bunlar olmadığı taktirde ortaya müzikal bir yapı çıkmaz. Bu müzikal yapıyı ortaya çıkarmamız için ,tüm tonların aldığı arızalarıyla (diez veya bemol) çeşitlendirerek gam çalışması yapmamız gerekir.

Kemanda Gam Çalışmasının Faydaları Nelerdir?

Öncelikle konuya neden gam çalışması yapmanız gerektiğini açıklayarak başlayalım. Herhangi bir keman kursuna yeni başlamış biri iseniz ya da keman öğrenim sürecini yakından takip ediyorsanız mutlaka gam çalışması hakkında bir takım bilgiler duymuş olmanız muhtemeldir. Peki nedir bu gam çalışması? Bana ne kazandıracak?

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki gam çalışması tüm çalgı aletlerinde olduğu gibi keman üzerinde de kursiyerin ya da müzisyenin etkinliği güçlendirir. Enstrüman üzerindeki seslerin, başka bir değişle notaların keman tuşesi üzerindeki yerlerini beynimizin kolayca algılamasını ve benimsemesini sağlar. Herkesin hemfikir olduğu üzere müzik doğru ritim kalıplarını kullarak ve doğru sesleri basarak yapılırsa kaliteli müzik ortaya çıkar. Bu kriterler olmadığı taktirde ortaya müzikal bir yapı çıkmaz. Dolayısı ile kaliteli bir müzikal yapı ortaya çıkarma amacında isek, tüm tonların aldığı arızalarıyla (diez veya bemol) çeşitlendirerek gam çalışması yapmamız gerekir.

Keman ile Gam Çalışması Nasıl Yapılır?

Kemanda gam çalışması şu şekilde yapılır:

  • İlk adımda çalışacağımız parçanın veya eserin tonunu belirlememiz gerekir. Bunu belirledikten sonra, bu parçanın hangi değiştirici işareti aldığı ve tonun temel sesleri olan (1. 3. Ve 5.) sesleri saptanmalıdır.
  • Kemanımızın üzerinde belirlediğimiz tonun en kalın sesi bulmak ikinci adımdır.
  • Belirlediğimiz sesten en ince sese kadar birlik notalarla, çekerek ve iterek sıra ile gidilir. Daha sonra ise belirlediğimiz en kalın sese geri dönülür. Bu çalışmayı da tamamladıktan sonra belirlenen tonun temel sesleri de birlik notalar halinde en kalından en inceye kadar seslendirilir.
  • Bu çalışmamız ikilik notalar ile tekrardan kemanın tüm yayında aynı şekilde uygulanır.
  • Bu çalışma dörtlük notalar kullanılarak yine tüm keman yayında aynı şekilde tatbik edilir.
  • Aynı zamanda sekizlik notalarda da bağlı çalma tekniği olarak bildiğimiz 2 bağlı (tüm yayda iki nota bağlı) çalışmasıyla da tüm yayda aynı şekilde uygulanır. Bu çalışma diğerlerine göre ritim ve yay farkı içerir.
  • Son olarak çalışmamız 16’lık notalarla da tüm yayda 4 bağlı şeklinde (tüm yayda 4 nota bağlı) tonun aynı sesleriyle çalınarak tamamlanır.

Kemanda Gam Egzersizi Örnek Videomuzu İzleyin

Kemanda Gam Çalışması

İzmir’de Keman Kursu mu Arıyorsunuz?

Ayrıntılı bilgi için:

Keman Kursu İzmir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Önceki yazıyı okuyun:
Keman Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Keman Eğitiminde Sıkça Sorulan Sorular Bu yazımızda keman eğitimi almak isteyenlerin sıkça sorduğu sorulara açıklayıcı net yanıtlar vermek istiyoruz. Kemanı...

Kapat