Güncel Bilgiler

Kemanda Duruş ve Tutuş Teknikleri

Kemanda Yay Tutuş Tekniği

Bu yazımızda sizlere “kemanı doğru tutuş ve keman çalarken duruş tekniği“ ile kemanda  yay tutuş tekniği” hakkında kapsamlı ve güncel bilgiler sunacağız.

Doğru Yay Tutuşu ve Keman Çalarken Doğru Duruş Tekniği

Keman çalarken bedenimizi dik tutmalı, dik olduğumuz kadar da kendimiz rahat hisseder biz pozisyonda olmalıyız. Bunu yapmak için ilk kuralımız; ayaklarımızın yere sağlam bir şekilde basmasıdır. Eğer kemanı oturarak çalıyorsak sırtımızın arkadan destek almaması dikkat edeceğimiz diğer önemli husustur.

Kemanı sol yanımıza aldığımızda vücudumuz tam karşıyı görecek şekilde durmalıdır. Bu duruş tekniğini benimsediğimizde çaldığımız ya da çalıştığımız eser daha çok odaklanabilir, bu sayede çözümünü kolaylaştırırız. Vücut, keman çalışırken zamanla ağırlığın etkisi ile aşağı bir eğilim gösterebilir. Vucudumuzu bu eğilime karşı dirençli bir şekilde tutmamız zamanla kondisyon tutmamız ve doğru duruş tekniğini sürdürebilir kılmamız için çok önemlidir. Aynı zamanda kamburlaşmayı yok edip, keman çalarken kendimizden emin bir tavır sergilemiş oluruz.

NOT: Özellikle dik durarak çalışmaya başladığımızda, sırtımızda ağrı hissetmemiz gayet normaldir. Bu durumda çalışmaya ara vermemiz gerekmektedir. Unutmayalım ki bu durum geçicidir ve zamanla vücudumuz kondisyon kazanacağı için bu ağrılar geçecektir.

Unutmayalım ki kemanı doğru tutabilmek, keman çalabilmenin önemli kurallarındandır.

Keman Çalarken Yayı Doğru Tutuş Tekniği

Kemanı iyi şekilde çalabilmenin diğer önemli noktası da doğru yay tutuş tekniğini bilmektir diyebiliriz. Eğer kemandan uygun tonda ses çıkarmak istiyorsak önce yay tutuşunu iyi bilmeliyiz. Doğru olmayan teknikle öğretilen yay tekniği, öğrencide belli bir süre sonra öğrenme ve gelişim isteğini yok edebilir. Keman çalmada bu denli önem arz eden yay tekniği şu noktalara dayanmaktadır:

1. Baş parmak tutuş: yayı masaya kılları gelecek biçimde koyalım. Yayın üst kısmıyla alt kısmını birleştiren “kıllarının”  tutulmasına yarayan siyah bölgeyi görelim. Gördüğümüz siyah bölgenin arasında iki yada üç cm’lik bir boşluk göreceksiniz.

Bu boşluğa baş parmağımızı biraz büküp tırnak üstündeki et ile yayın üst kısmına dokunarak, baş parmağımızı yerleştirmeliyiz.

Keman Dersi Yay Tutusu

Keman kursu Yatay Tutus1

 

2. Orta ve yüksük parmak tutuş: Masanın üstünde bulunan yayı yukarıdaki şekilde gösterdiğimiz şekilde kavrayınız. Eğer doğru tuttuysanız avuç içinizde boşluk olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu işlemi gerçekleştirirken baş parmağımızı kaldırmamak gerekir.

Keman Kursu Parmakların Durusu

3. İşaret parmağı tutuş: Masanın üstünde bulunan ve diğer parmakları yerleştirdiğimizde yukarıdaki şekilde bir pozisyon ortaya çıkacaktır.

4. Serçe parmağı tutuş: Serçe parmağımız bükülü olup, üst eklemini dik bir şekilde yerleştirmemiz gerekmektedir.

Keman Kursu Isaret ve Serce Parmagi Durusu

NOT: Bu uygulamayı yaparken yayı hiçbir şekilde sıkmadan kavramamız gerekir.

UYARI: Parmaklarımızın doğru pozisyonu ezberlemesi için tekrar tekrar kontrol edip, doğru pozisyonu alıp çalışmaya bu şekilde devam edilmelidir.

Bugun sizlere “keman çalarken duruş ve tutuş tekniği“ ve “kemanda yay tutuş tekniği”  konularını aktardık. Görüşmek üzere..

İzmir’de Keman Kursu Mu Arıyorsunuz?

İzmir’in en kaliteli keman eğitimini almak için hemen aşağıdaki linki ziyaret edin!

Keman Kursu İzmir

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.