Güncel Bilgiler

Kemanda Yay Çalışması

Kemanda Yay Çalışması ve Bilek Tekniği

Keman kursu izmir – Bu yazımızda keman çalmak isteyen herkesin öğrenmesi gereken iki temel konuyu işliyoruz. Sade bir dil kullanarak ve fotoğraflarla desteklenmiş bir anlatımla  kemanda yay çalışması ve kemanda bilek tekniğini anlatacağız.

Kemanda Yay Çalışması Nasıl Yapılır?

Kemanı doğru şekilde çalabilmenin en önemli şartlarından biri yayı doğru teknikle tutabilmektir. Bu tekniği doğru uygulamak için öncelikle yayı keman eşiği ve kemanın tuşesinin arasına ortalayarak koymamız gerekir. İkinci adımda ise, kemanın eşiği ile tuşesinin ortasına tam olarak ortaladığımız yayı, düz bir şekilde ileri ve geri hareket ettirmemiz gerekir.. Doğru yay tekniği ile keman çalınmadığı takdirde kemandan çıkacak ses tınısı rahatsız edici geleceği gibi görüntü olarak da düzgün yay tekniği olmadığı hemen kendini belli eder.

Aynı zamanda yayı tutarken kolumuzun açısını da doğru ayarlamak bir o kadar önemlidir. Keman yayını doğru teknikle tutup doğru şekilde hareket ettirmeye başladığımızda yaya uyguladığımız basınç optimal düzeyde olacaktır Doğru tekniği öğrenene kadar telin üzerinde sadece yayın kendi ağırlığı kadar bir basınç oluşturmaya özen göstermemiz gerekir. Tekniği geliştirdikçe yaya uygulayacağımız basınç tekniklerine geçebiliriz.

Kemanda Yay Tutuşu

Tüm bu çalışmaları yaparken doğru ve yanlışlarımızı daha iyi gözlemlemek adına ayna karşısında çalışmamız daha uygun olacaktır.

Kemanda Doğru Bilek Tekniği ve Önemi

Kemanda yay tekniği çalışması yaparken en dikkat edilmesi gereken husu ise  doğru bilek tekniği kullanabilmektir. Öyle ki, doğru bilek tekniği kullanmayan bir öğrencinin doğru yay tekniği kullanamayacağı aşikardır. Bunun nedeni ise bileğini yanlış kullanmakta olan bir öğrenci, çalışmalarının ileriki aşamalarında karşısına çıkan parçalardaki  çözümlemeleri, yay tekniklerini ve hızlı pasaj isteyen bölümleri büyük bir olasılıkla yanlış çalacaktır. Bileğini doğru teknikle kullanmadığı halde belli bir süre keman geçmişi olan bireylerin mutlaka keman eğitiminde kendini ispat etmiş bir eğitmen ile çalışıp, yanlış öğrendiği tekniklerini düzeltmesi uygun olacaktır.

Kemanda Bilek Teknigi1

 

Bileğin konumu, yayın dip kısmında iken dik ve yukarıda olmalıdır. Bu pozisyonu daha iyi anlayabilmemiz için bileğimizin görüntüsünü “kubbe şeklinde” tabir edebiliriz. Yayın uç kısmına geldiğimizde ise bileğimiz aşağı doğru sanki bir çukur yaratırmış şeklini almalıdır.

.Kemanda Bilek Teknigi2

Yayı oynattığımız her bir harekette, bileğimizin sertliğini ayarlayıp, nazik bir şekilde çalışmalıyız. Buna bileğimizi yumuşatmak da denebilir. Bunu başarabilmek doğru bilek tekniği ve doğru keman çalmanın önünü açacaktır.

Sizlere kemanda doğru bilek tekniği ve kemanda doğru yay tekniğini açıklamaya çalıştık. Dileriz ki faydalı olmuştur. Bol müzikli günler dileriz.

İzmir Keman Kursu

 

Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.