Güncel Bilgiler

Kemanın Yapısı

Kemanın Yapısı Nasıldır?

Keman hepimizin bildiği gibi perdesiz, 4 teli bulunan yaylı çalgılar ailesinin en küçük üyesidir. Popülaritesi yüksek bir çalgı olan kemanın yapısını oluşturan en önemli parçaları kısaca tanıtmak istiyoruz..

1. Kemanın Gövdesi

Keman gövdesi diğer tüm parçaları üzerinde taşımakla birlikte,  akçaağaç, çam, ladin vb. ağaçlarda yapılır. Keman gövdesi kemanın ses karakteristiğini belirleyen ana etmendir denebilir. Genellikle ön kapak ve arka kapak olarak ikiye ayrılan gövde üzerinde f şeklini andıran 2 adet delik taşır. İyi bir gövdeyi belirleyen etmenlerden bahsedildiğinde, kemanın  yapıldığı ağacın çeşidi ve üzerine atılan cilanın kalitesi önem kazanmaktadır.

2. Tuşe, Burgular, Sap, Salyangoz

Keman sapı, üzerinde tellerin bulunduğu siyah renk abanozdan yapılma bir tuşe barındırır. Tuşe üzerinde bulunan tellere parmaklar ile basılarak doğru sesler elde edilir. Tuşenin bitiminde ise burgu delikleri ile 4 tane akord burgusu yer alır. Keman sapının ucu ise salyangozu andıran bir görünümü olduğndan salyangoz olarak bilinir.

Kemanın-yapısı

Kemanın-yapısı

3. Köprü, Kuyruk, Fiksler ve Çenelik

Kemanda köprünün görevi telleri yükseltmek ve sapa düzgün bir şekilde ulaşmasını temin etmekdir. Köprü eşik olarak da adlandırılır ve tam arkasında hassas akort ayarı yapılmasını sağlayan metalden yapılma “fiks” yapıları bulunur. Fikslerin üzerine yerleştirildiği bölüm ise kuyruktur. İyi bir kuyruğun genellikle abanoz ağacından yapılması önerilir.

Çenelik is kemana haricen monte edilen, kemanı çalarken ve tutarken tutuş kolaylığı sağlayan bir aparattır. İşlevi nedeni ile hemen hemen her kemanda tercih edilir.

4. Kemanda Arşe

Kemanın tellerinden sürtünme yolu ile ses çıkması için tasarlanmış genellikle at kılından imal edilen bir parçadır. İyi bir sürtünme yaratmak için üzerine reçine sürülerek kullanılmaktadır.

Keman telleri, kuyruk üzerindeki fikslerden, keman sapında bulunan burgulara köprü üzerinden uzanır. Teller doğru sesleri verebilmes için gerilimi akort edilerek ayarlanmalıdır.

Keman akordu için şu yazımızı okuyabilirsiniz: Keman Akort Klavuzu

Bu bölümde sizlere kemanın yapısı, keman gövdesi, köprü ( eşik), kuyruk, fiksler, arşe ve çenelik hakkında bilgi vermeye çalıştık. Herkese bol müzik dolu günler dileriz.

İzmir’de Keman Kursu için Hemen Ziyaret Edin:

Keman Kursu İzmir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.